Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Ζωντανη συνδεση με ηχους απο τον βυθο των Ωκεανων





Καντε κλικ στην Εικονα για συνδεση.

Μέσω του συγκεκριμένου συστήματος, οι επιστήμονες αντλούν πολλές πληροφορίες, σχετικά με την πίεση του νερού, που τους κάνει να μπορούν να αντιληφθούν καλύτερα την κίνηση πιθανών τσουνάμι στον ωκεανό, και να πετύχουν καλύτερα συστήματα προειδοποίησης. Επίσης όμως, έχουν την δυνατότητα να “ακούν” οτιδήποτε…



Ένα καλώδιο που βρίσκεται σε βάθος 2,5 χλμ. από την επιφάνεια του ωκεανού, στο Βανκούβερ του Καναδά, επιτρέπει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βικτώρια να εξετάζουν τους ήχους από το βυθό της θάλασσας. Το πρότζεκτ ονομάζεται “Ποσειδώνας” και έχει ξεσηκώσει συζήτηση που φτάνει μέχρι τα υψηλά κλιμάκια των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ!



Μέσω του συγκεκριμένου συστήματος, όπως αναφέρει σχετικά το 24h.gr, οι επιστήμονες αντλούν πολλές πληροφορίες, σχετικά με την πίεση του νερού, που τους κάνει να μπορούν να αντιληφθούν καλύτερα την κίνηση πιθανών τσουνάμι στον ωκεανό, και να πετύχουν καλύτερα συστήματα προειδοποίησης. Επίσης όμως, έχουν την δυνατότητα να “ακούν” οτιδήποτε…



Μικρόφωνα ευαίσθητα στην πίεση συλλαμβάνουν ήχους από οτιδήποτε, από φάλαινες έως σεισμική δραστηριότητα των τεκτονικών πλακών, ή μετακινήσεις κάθε είδους σκάφους. Και μάλιστα τώρα οι ήχοι αυτοί είναι διαθέσιμοι μέσω σύνδεσης ίντερνετ, μέσω της ιστοσελίδας listentothedeep.com



“Είναι σαν μεγάλα αυτιά που βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας”, αναφέρει ο Μισέλ Αντρέμ, ειδικός από το Πολυτεχνείο της Καταλονίας, στη Βαρκελώνη, που συμμετέχει στο πρόγραμμα του Βανκούβερ.



Εδώ και δεκαετίας, οι ήχοι της θάλασσας θεωρούνταν απόρρητη στρατιωτική πληροφορία.

Τώρα, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανησυχεί μήπως η εύκολη πρόσβαση στους ήχους αυτούς είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια των επιχειρήσεών τους. Κάποιος, λένε, μπορεί να εντοπίσει με αυτόν τον τρόπο την θέση πολεμικών πλοίων.



Παρόλα αυτά, αρκετοί επιστήμονες σημειώνουν ότι το Ναυτικό δεν μπορεί να θεωρεί τον εαυτό του “ιδιοκτήτη” του ακουστικού περιβάλλοντος των ωκεανών και ότι αυτό που κάποτε αποτελούσε στρατιωτική τεχνολογία, βρίσκεται τώρα στα χέρια των πολιτών.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου